土曜日に新たなレストランのプロジェクトのミーティングでハリウッドに向かった。レストランのプロジェクトだけ言えば現在この他に2つ。一つはLAのダウンタウン。もう一つはサンディエゴ。どれもビジネス的に成功されると思う。
I headed for Hollywood to participate a new restaurant project meeting on last Saturday. In terms of restaurant projects, we are working on 2 others at the same time; one in LA downtown and the other one in San Diego. We believe all of them will be successful in their businesses.
車社会で、さらにカルチャーやスタイルが分散しているLAでレストランを出し成功するのは、容易い事ではないと思う。よく日本から進出されて、日本のままの考え方、味、デザインで進まれる方がいるが、ここはアメリカ。LAに住んでいる日本人相手に商売をされるのであればそれでも良いのかも知れないが、同じ州内でも場所によって趣向が異なるのに、それはあまりに無謀に思える。
I hear many people come from Japan and open their restaurants here in LA. It is not an easy task to succeed in restaurant business here because of the car culture and dispersed attractive points and their own styles. I think it is reckless to try to adapt the way of thinking, tastes of food and design directly brought from Japan.
レストランオープンに際する勝手な意見を述べると、
Some of my opinions for opening a restaurant are:
1:LAは車社会。近くに流行のエリアがあったとしても、余程商店などが続いている場所でない限り、歩いて人が流れてくる事は期待出来ない。
In this car society, even if there were a hot trendy spot close by, you can not expect people walking to your store unless a row of endless attractive stores lead them to you.
2:一般的な値段設定であれば、隠れ家的な店よりも、見やすい所に看板があり、車から見つけやすく窓の多い日の入る店の方が喜ばれる。
If moderate price setting, people prefer a place with a visible sign, easy to find while driving and large windows with sunlight to a hidden place.
3:分かりやすい入り口のある駐車場の確保。入り口が分かりづらいと新規のお客さんの確保が難しい。
Parking entrance should be able to be found without a hustle. If not, it is hard to catch new customers driving by.
4:クールなデザインよりも、カジュアルで親しみやすいデザイン。
Rather casual and friendly design than cold and too modern design.
5:そのエリアに住んでいる人種の確認。
Knowledge for races and people living in the area.
6:新規の場合、デザイン、許認可(市役所、保健所)、工事全て入れて、小さな店でも最低6ヶ月は見ておくこと。
At least 6 months is required to complete design, permit process and construction even for a small restaurant.
7:身体障害者のためのルール(ADA)の確認。男女それぞれ1つづつ便器が要求されたとすると、トイレだけで約10.5平米必要(便器1つ、手洗い用シンク1つ。お酒を出さない場合)。トイレ以外でも、ルールに反している場合、障害者の方から訴えられても文句は言えない。
Knowledge for ADA requirements. In the case of one each washroom for men and women is required, about 115SF of space is taken (one water closet and one sink. no alcohol serving case). If you are not following all the rules, you are simply increasing the chances to be sued.
その他、細かなルールが市によって設定されている他、保健所からのルールや、お酒を出す場合に得る必要のあるライセンスの手続きや(アルコールライセンス、コンディショナル・ユーズ・パーミット)、地域によって好まれるデザインが大きく異なる為注意事項は数知れない。
Other than the things above, there are so many rules and regulations from city and health department. Also procedure to apply for alcohol license and Conditional Use Permit could be headache sometimes. In addition, the accepted designs depend on an area in the city, so there are numerous things to handle to open an restaurant.
建築・インテリアデザイナーはクライアント側の代表者として、普段から不動産屋や工事業者と仕事をしている為、業者選択に関し色々とアドバイスが出来る。その他、デザインや法規を心得ておく為にもまず最初にコンタクトされる事をお勧めする。
Architects and interior designers, as client representatives, always work with real estate agents and contractors, so we can share our knowledge to our clients. Also, in order to grasp ideas for design and rules, we recommend contact architects and designers first.
Hiroki
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